Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Žodžių Kūčios ir Kalėdos etimologija

Kalbos klube prof. Jolanta Zabarskaitė su kalbininku, VU Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros docentu dr. Antanu Smetona kalbėjosi apie tai, kas yra etimologijos tyrimų objektas, kaip suprasti sąvokas „žodžio kilmė“ ir „žodžio istorija“, koks etimologijos, tipologijos, arealinės lingvistikos santykis. Bet svarbiausias pokalbio tikslas buvo aptarti, kokia yra žodžių Kalėdos ir Kūčios kilmė. Antanas Smetona išskyrė tris kalbinio etimologinio mąstymo kryptis: akademinę „sunkiąją” etimologiją, liaudies etimologijos linksmybes ir bazinius etimologinius dalykus, kuriuos turėtų žinoti išsilavinęs žmogus.

Pokalbyje atsiskleidė, kad žodžių Kalėdos, Kūčios, Velykos kilmė paliečia tuos lietuvių kalbinės tapatybės elementus, kuriuos į sudėtingos istorijos suplaktą lietuviškumo suvokimo kokteilį įnešė rytų ir vakarų krikščionybė, LDK erdvėje gyvavusios kalbos, ir – apskritai – Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės protėvystė.

Na, o žodžio Kalėdos reikšmės ištakas Antanas Smetona susiejo su žodžio kalendorius semantika. Kaip? Paklausykite pokalbio.