Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Tarptautinei romų kalbos dienai. SOS, švietimiečiai!

Lapkričio 5-ąją švenčiame Tarptautinę romų kalbos dieną. Su antropologėmis Aušra Simoniukštyte ir Agnieška Avin kalbėjomės, kokius naratyvus apie mūsų kaimynų romų kalbą ir kultūrą pirmiausia reikėtų įvardinti. Pasak Agnieškos, net tai, kad romai mūsų kaimynai jau penki šimtai metų ir yra išsaugoję unikalią kalbą, ne visada pasiekia mūsų socialinę ir valstybinę sąmonę.

Per pokalbį išryškėjo, kad švietimo sistemai būtinos specialios priemonės romų vaikams į Lietuvos mokyklas integruoti. Jie ateina iš aplinkos, kur kalbama tik romų kalba, nemokėdami kitų kalbų, neretai iš atskirtį patiriančių šeimų, tad tokiems vaikams, kad saugiai ir noriai įsitrauktų į švietimo procesus, reikia ypatingo dėmesio. Kalbame apie būtiną pagalbą įsijungiant į Lietuvos mokyklų bendruomenes karo pabėgėliams, migrantams, iš užsienio grįžusiems vaikams, bet apie romams numatomas tikslines priemones ir įrankius neteko girdėti. Taigi, SOS, švietimo darbuotojai!

Bet yra ir gerų žinių: pernai Romų visuomenės centro ir VšĮ „Padėk pritapti“ kartu Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka sukurtas Lietuvos romų sakytinės kalbos archyvas itin sudomino tyrėjus ir studentus, net Jungtinėse Amerikos Valstijose. Primename, kad archyvo idėja gimė „Kalbos klube plius“.

„Kalbos klubo plius“ autorė ir vedėja prof. dr. Jolanta Zabarskaitė.