Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Mediateka

Diskusija „Rašytojų virsmas paminklais: estetikos, istorijos ir politikos skersvėjuose“

ietuvos rašytojų įamžinimas – tai estetikos, istorijos ir politikos sandūra. Su romantizmo epocha Vidurio ir Rytų Europoje prasidėjęs paminklų nacionaliniams klasikams kūrimo vajus Lietuvą pasiekė XIX amžiaus pabaigoje ir virto neatsiejama viešojo gyvenimo dalimi. Besimainant politinėms santvarkoms, literatūros kanone vieni klasikai keisti kitais, koreguoti senieji ir kurti nauji rašytojų memorializacijos ženklai.

Susitelkus į nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos epochą ir jos kūrėjus diskusijoje svarstoma, kaip klostėsi mūsų visuomenės kanonas, kokie rašytojai ir jų tekstai yra tapę svarbiausia XXI amžiuje gyvenančios Lietuvos visuomenės savivokos dalimi, kokios literatūros pasaulio asmenybės ir reiškiniai Nepriklausomybės epochoje nepelnytai užmiršti, o į kuriuos reikėtų vėl atsigręžti? Ką daryti, kad XXI amžiuje Vilnius neatrodytų kaip baudžiavos panaikinimo laikus menantis miestas, kuriame ant pjedestalų stovintys politikai ir rašytojai atrodo tarsi pasiuntiniai iš kito laiko, nerandantys savo vietos mieste?

Diskusijoje aptariamos rašytojų įamžinimo tendencijos, regimos šių dienų Lietuvoje, originalios, naujos įmažinimo formos ir prasmingos, įdomios iniciatyvos, visuomenės santykis su prabėgusių istorinių laikotarpių atminties ženklais. Diskusijoje dalyvauja literatūrologė dr. Solveiga Daugirdaitė, menotyrininkė, meno istorikė dr. Rasa Antanavičiūtė, poetas, vertėjas Antanas A. Jonynas, kultūros istorikė prof. dr. Violeta Davoliūtė. Diskusiją moderuoja kultūros istorikas doc. dr. Aurimas Švedas.

Taip pat žiūrėkite

2021 m. balandžio 14 d.

Partizaninis karas linksmai